Tidningshuset i Kalmar i nya, moderna lokaler

Sedan den 4 april är samtliga medarbetare i Kalmar tillbaka i samma hus igen efter 1,5 år i tillfälliga lokaler.

Det hus man kommer tillbaka till är helt annorlunda än det som lämnades. Då var det ett hus byggt för den industriella produktionen av tidningar. Nu är det ett modernt, öppet och välkomnande kontorshus där det blir lätt att mötas och kommunicera över avdelningsgränser.

Kaffeautomaterna är färre men mötesplatserna fler.

Ombyggnaden av Tidningshuset i Kalmar är ett projekt som tankemässigt påbörjades någon gång i slutet av 90-talet. 2007 bestämde man sig för att i stället bygga nytt. Det projektet påbörjades 2008 innan det efter mängder av överklaganden och en lång process avslutades 2013. Då gjordes omtaget med fastigheten i hörnet av Södra Långgatan och Västra Sjögatan, samma plats som Barometern har funnits på sedan 1845. Nu är det äntligen klart och verksamheten har kanske för första gången sedan 50-talet moderna och anpassade lokaler.

Det mest påtagliga utvändigt är flytten av entrén som nu i stället ligger vänd mot Stortorget och Domkyrkan på Västra Sjögatan 7. Inomhus är det ljusgården, med ett glaskonstverk av Anna Berglund, som går rätt igenom huset på tre våningar och det nya lunchrummet med utsikt mot Domkyrkan på fjärde våningen som kanske gör mest intryck.

Just nu är det Barometern, Östra Småland, Kalmar Läns Tidning, Gota Medias verksamheter i Kalmar, Internetavdelningen och Mediasken som är på plats. I maj flyttar även Tidningsbärarna över och då kommer det att vara 147 arbetsplatser fördelat på fyra våningar. Dessutom finns ytterligare moderna lokaler färdiga som kommer att hyras ut externt.

Fastigheten i Kalmar ägs av Stiftelsen Barometern, genom dess dotterbolag Sydostpress AB, som stått för ombyggnaden. Den kommer att hyras och förvaltas av Gota Media.

Totalentreprenör för ombyggnaden har varit Dynacon Construction som också byggde om Smålandspostens lokaler häromåret. Anders Törnqvists arkitektkontor i Karlshamn, som tidigare varit inblandad även i BLT:s och Smålandspostens nya lokaler, är arkitekten bakom grundidéerna för huset, inredningen och färgvalen.

Här kan du läsa chefredaktören Anders Enströms krönika om de nya lokalerna.

hus003

Foto: Paul Madej